تاثیر ریسک های سیاسی بر بازار جهانی!
بازارهای سرمایه در سطح جهانی همواره تحت تاثیر ریسکهای فراوانی قرار میگیرند؛ تحولات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، رویدادهای مختلف، تصمیمات کشورها و… همگی روی این بازارها تاثیر میگذارند.
گاهی تصمیم یک کشور باعث رشد یک بازار و ضعف بازار دیگری میشود، گاهی رویدادی باعث حرکت نزولی یا صعودی بازارها به موازات هم شده و در نهایت هر اتفاقی که در یک بازار بیفتد میتوان تاثیر آن را در بازارهای دیگر مشاهده کرد.
تاثیر ریسکهای سیاسی بر بازار سرمایه جهانی
در ابتدای این بخش لازم است این مورد را بیان کنیم که تغییرات سیاسی تدریجی که موجب بهبود شرایط کشور شده و به مرور زمان اتفاق میافتد و همچنین برعکس این روند را ریسک سیاسی نمینامیم. اگرچه این موضوع تاثیر بسزایی در اقتصاد کشور دارد اما از آنجایی که به مرور روی میدهد و تغییرات در آن قابل پیشبینی است، ریسک نامیده نمیشود. تصمیمات یک باره دولت، رخدادهای سیاسی ناخواسته، دخالت دولت در امور اقتصادی و هر موردی که به طور ناگهانی و غیرقابل پیشبینی با دخالت سران کشور روی دهد، در دسته ریسک سیاسی قرار میگیرد و اصطلاحا آن را ریسک حاکمیتی هم مینامیم. در بازارهای جهانی، زمانی که سرمایهگذاران میخواهند دارایی خود را وارد بازار خارجی کنند، به رتبه کشور و میزان شفافیت اطلاعات و قوانین حاکم بر آن دقت میکنند. کشورهایی که قوانین روان و قابل درکتری دارند و فساد مالی در آنها کمتر دیده میشود، گزینه بهتری برای سرمایهگذاری هستند.
کشورهایی که احتمال رخ دادن تحولات حکومتی یا انقلاب در آنها زیاد است، دولتهایی که محدودیت تبدیل پول را در قوانین خود میگنجانند، کشورهای درگیر تحریم و وجود محدودیت در امر واردات، کشورهایی که سلب مالکیت دولت از املاک و یا اقداماتی که برای حذف یا کوچک شدن بخش خصوصی در آنها انجام میشود و … نمیتوانند به خوبی سرمایهگذاران داخلی و خارجی را جذب بازارهای مالی خود کنند. زمانی که کشوری ثبات سیاسی و به موازات آن از ثبات اقتصادی کمی دارد نه تنها سرمایهگذار خارجی را جذب نخواهد کرد، بلکه سرمایهگذاران داخلی نیز تلاش میکنند که دارایی خود را به بازارهای خارج از کشور منتقل کنند. در نتیجه این امر، ارزش اوراق بهادار در آن کشور کاهش مییابد و سیر نزولی خواهد داشت و مشمول ریسک سیاسی شده است.
شرکت هایی هستند که در سطح جهانی به انالیز اوضاعسیاسی و اقتصادی کشورها میپردازند و رتبهبندی ارائه میدهند. مجله یورومانی (پول اروپا) با بهرهگیری از دانش مدیران ارشد اتحادیههای صنفی بازارهای اروپایی و همچنین بیمهگران ریسکهای سیاسی، دو بار در سال آماری از ردهبندی مذکور منتشر میکند؛ این ردهبندی مبنتی بر مواردی مانند: اعتبار بینالمللی کشورها، حسن سابقه آنها، پیشینه سیاسی و تامین مالی تجاری آنها است. در بسیاری از کشورهایی که رتبه بالایی را در ردهبندی مذکور دارند میتوان بیمهنامههایی برای مدیریت ریسکهای سیاسی مشاهده کرد. معروفترین شرکتی که در این زمینه میتوان نام برد، شرکت سهامی سرمایهگذاری خصوصی خارجی (OPIC)است که در ایالت متحده آمریکا فعالیت میکند و بسیاری از سرمایهگذاریهایی که توسط افراد خارجی در این کشور انجام میشود را بیمه میکند. در انگلستان، وزارت تضمین اعتبار صادرات (ECGD)؛ در کانادا شورای توسعه صادرات (EDC)؛ و در آلمان نهادی به نام هرمس (Hermes) سرمایهگذاران خارجی را طبق قوانین حاکم بر کشور بیمه میکنند. در کشورهای آسیایی معمولا چیزی تحت عنوان بیمهنامه وجود ندارد و تنها کشورهایی مانند ژاپن و کرهجنوبی که اقتصادی قویتری دارند، این کار را به واسطه اوراق تضمین برای سرمایهگذاران خود انجام میدهند.
تهیه شده توسط تیم صرافی مبادله گر
دیدگاهها